Kauhavan Puukkopaja

Kauhavan Puukkopaja on perheyritys, joka on perustettu v. 1995. Toimialana on puukkojen valmistus ja myynti tukku- ja vähittäismyyntinä.

Puukot valmistetaan suurelta osin käsityönä työ-, erä- ja harrastuskäyttöön. Ne soveltuvat myös liikelahjoiksi ja kurssipuukoiksi. Tavoitteenamme on valmistaa laadukkaita ja huolellisesti viimeisteltyjä puukkoja.
Myynti tapahtuu tukku- ja vähittäismyyntinä. 

Vuosittain osallistumme myös muutamille messuille ja erilaisiin myyntitapahtumiin. Näissä tapaamisissa näemme asiakkaitamme kasvotusten ja saamme kuulla heiltä hyvää palautetta. Hyvästä laadusta kertoo sekin, että vuosi toisensa jälkeen tyytyväiset asiakkaat tulevat hankkimaan lisää puukkoja, siitä kiitos heille.

 

Tietoa tuotteistamme

 

Puukko

Puukkojen päät ovat visakoivua, poronsarviluuta ja nahkaa. Vähäisessä määrin käytämme myös tuohta ja raidan juuripahkaa. Osa puukon päistä sorvataan kopiojyrsimellä ja osa muotoillaan täysin käsityönä. Visakoivusta valmistetut päät öljytään sellaisenaan tai petsataan ruskeiksi tai punamustiksi, jonka jälkeen ne öljytään.

Tuppi

Tupet olemme itse suunnitelleet ja valmistamme ne käsityönä kasviparkitusta härän nahkasta. Värivaihtoehtoja ovat luonnonvaalea, värjätty tummanruskea tai musta nahka. Tupen suu on ohennettu ja käännetty sisälle päin, tämän vuoksi tupen suu on siisti eikä tuppi veny käytössä ja puukko pysyy hyvin tupessa. Tupet on yksittäin kuvioituja ja niissä on sisällä muovinen lesta, joka suojaa terää ja antaa tupelle ryhtiä. Tupen väri valitaan pääsääntöisesti kahvan värin mukaan.

Terä

Terät puukkoihimme valmistaa kauhavalainen Laurin Metalli Oy. Terämateriaalina on laadukas erikoishiiliteräs, jonka hiilipitoisuus on 0,8 % ja kovuus 59-60 HRC. Terät pitävät terävyytensä pitkään ja ovat helppoja teroittaa. Tehdashionnan jälkeen hiiliterästerien tahkottu osa hiotaan koveraksi. Tällä tavoin terän vuolu- ja teroitusominaisuus paranee huomattavasti. Myös kromiterästä käytetään joissakin malleissa, esim. fileerausveitsissä. Kromiteräksisen terän kovuus on n. 57-58 HRC. Teriin on vapaamuotoisesti kaiverrettu Kauhavan Puukkopaja, Finland, osaan malleista on merkitty MK. Verkkokaupan asiakas saa oman nimikaiverruksensa terän toiselle puolelle veloituksetta. Nimikaiverrus kirjoitetaan vapaalla kädellä kaivertaen.

Terien hoito-ohjeet: Puhdista ja kuivaa hiiliterä heti käytön jälkeen ruostumisen ehkäisemiseksi. Käsittele terä joskus esim. parafiini- tai ruokaöljyllä. Säilytä puukko tupessa, kuivassa paikassa. Teroita terä tarvittaessa. Teroituksessa voi käyttää esim. luonnonkivestä valmistettua hiomakiveä tai timanttiteroitinta. Erityisesti kromiteräkselle timanttiteroitin on hyvä valinta.